Overview of his latest work at the Radboud University Nijmegen. Collection of 40 artworks seie "Thicket/Flowers" and "Inner Landscapes" produced in the natural environment location The Hague area.

February/March 2023.

Ronald van Merkesteijn woont en werkt in Den Haag. Hij staat bekend om zijn landschappen, en is gefascineerd door de invloed van weersomstandigheden en seizoenen op de natuur. Hij studeerde beeldende kunst, onder meer aan de Rietveld Academie Amsterdam. Behalve als schilder was hij werkzaam als freelance illustrator, docent en grafisch/kunstconsulent waarbij hij vaak verbleef in landen in ontwikkeling zoals Oeganda, Colombia, Bangladesh, Maldiven, Zambia en Tanzania. Naast zijn landschappen creëerde Van Merkesteijn een serie verwrongen portretten en afbeeldingen met personages die zijn innerlijke onrust uitstralen. Zijn werk is te omschrijven als dynamisch en kleurrijk maar bevat voor de toeschouwer soms ook een sinistere sfeer.

Van Merkesteijn staat bekend als een kunstenaar die voor zichzelf schildert en niet voor de galeriewereld. Hij is altijd wars geweest van het tentoonstellen van zijn werk aan een breed publiek. Veel van zijn kunstwerken zijn te vinden in privécollecties over de hele wereld, zoals Zuid-Amerika, de VS, Zuid-Azië, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, de Seychellen, Oost-Afrika enz.

Eens in de 2 jaar werkt Van Merkesteijn mee aan maatschappelijke projecten, denk hierbij aan projecten als "Festival van Ouderen", het "Dhaka Art festival" en "Homeless People". Dit zijn internationale projecten waarin hij een manier vindt om bij te dragen aan de wereld.

Recent werd Van Merkesteijn geconfronteerd met een ernstige ziekte. Op dit punt in zijn leven besloot hij zijn kunstwerken meer open te stellen voor het publiek, en zijn inspiratie en zijn leven met anderen te delen.

Kunstcommissie Radboud Universiteit  .W. Jetze


October/November 2022.

An understated rare exhibition by Merkesteijn,

at Galerie Kunststukken 101 in The Hague. 

Selection of the series Landscapes, Inner Portraits, Thicket/Flowers,

Inner Turmoils in the past period. 

https://www.kunststukken101.nl/


Exhibition at Horlogeplatform, Paleisstraat Noordeinde,

The Hague.Selection Landscapes natural environment area The Hague.

November 2016

Exhibition at Theater Perdu, Amsterdam.

Serie portraits, "Lady Victoria False Her Poessie Album". Presentation and music performance, show.

April/May 2014

Exhibition at Horlogeplatform, Paleisstraat Noordeinde,

The Hague.Selection Landscapes natural environment area The Hague.



 

Festival of Older People 2017

In het weekend van 17 en 18 oktober 2017 vond het tweedaagse Congres & Festival of Older People plaats in ZIMIHC theater Zuilen.

17 en 18 oktober 2017 organiseerde ZIMIHC in samenwerking met diverse partners het tweedaagse Festival of Older People. ’s Middags en avonds was er een divers festivalprogramma. Alle mensen die tijdens het festival optraden, lieten aan den lijve zien hoe zou een maatschappij er uit ziet waarin het onderscheid tussen oud en jong niet bestaat. Overdag werd er een congres gehouden rond het concept ‘ouderen bestaan niet’.

Dit festival en congres was onderdeel van Age Friendly Cultural City (AFCC) en wilde de volgende dingen bereiken:

  • Een herijking op gang brengen van de beelden en ideeën over ouder worden tegen een context van een veranderende demografie.
  • De verwondering terugbrengen. Hoe is het om oud te zijn? Ga je anders leven als jongere als je weet dat je 90 wordt in plaats van 70? Wat heeft dat voor gevolg?
  • Ouderen weer mens laten worden onder de mensen en niet in een zone voor ouderen ongezien en buiten het maatschappelijk bestel.
  • Anders kijken naar hetzelfde: zijn ouderen wel oud? Zijn ze zielig? Zijn ze een kostenposten? Klopt het beeld dat er steeds maar weer op de media getoond wordt? Kan het ook anders.

Congres

Op dit congres voor professionals reflecteerden alle sprekers vanuit eigen ervaring en kennis op de vraag “Hoe zou een maatschappij eruit zien waarin het onderscheid tussen oud en jong niet bestaat?” En wat betekent voor mij het concept “ouderen bestaan niet”?

Het congres liep van 10:00 tot 16:00. Zie hier het volledige programma. De sprekers waren:

  • Drs. Hedy D’ancona – Sociaal Geograaf
  • Boris van der Ham – Bestuurder van het Humanistisch Verbond
  • Freek de Jonge – Cabaretier
  • Prof Dr. Rene Ten Bos – Filosoof
  • Dr. Martijn van Oorschot – Filosoof & Kunstenaar
  • Drs. Sabya van Elswijk – Antropoloog
  • Karin Breurs – Cabaretier
  • Prof. Dr. Lissete de Groot – Leerstoel voeding en ouderen
  • Prof. Dr. Anna Machielse – Leerstoel ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek
  • Harry Starre – Organisatiekundige
  • Sylvana Simons – Politicus

Festival

Vanaf 16:00 was er een festival van beeldende kunst, theater, toneel, jazz-café, dans, DJ, fanfare, Chinese opera-performances en alles en iedereen die zichzelf wil tonen. De kunstenaars en performers waren ouderen uit Utrecht en de rest van Nederland. Download hier het programma. Het festival toegankelijk voor iedereen, de entree was € 10,- per dag.

Expositie:

In aanloop naar het festival toe werden in 20 plekken in de publieke ruimte 40 A0-grootte kunstwerken gepresenteerd van de beeldende kunstenaars. Aatje Veldhoen, Peter Klashorst, Martijn Crowe, Ronald Merkesteijn, Richard Mulder, Jade Beall, Marianne Kovacs en Ama Kaag.

 


Op 25 – 26 – 27 oktober 2013 is er een cultureel festival in de Spuistraat: een eerbetoon aan het hart van Amsterdam, waar hoeren, studenten, kunstenaars en krakers samenleven met de bewoners en toeristen van de stad. Meer dan 30 locaties doen mee. Op vrijdag 25 oktober is het festival GESPUIS om 18.00 uur geopend met een de 'processie van het vermoorde boek' . Drie dagen lang stonden 30 locaties in de Spuistraat open voor iedereen, met kunst, live bands,live painting, fotografie, streetart, poetry slams, DJ’s, poezie, kapperskunst. Gespuis is een initiatief van kunststudio The Faketory.



November 2017 Dhaka Art Festival Kunsthuis The Hague Netherlands:

A presentation in the Kunsthuis Den Haag about The Bangladesh Project with the Ambassador of Bangladesh the Netherlands as guests of honor. The Project had a duration of 2 years with an exhibition in Dhaka Bangladesh Abinta Gallery of Fine Arts and in the Netherlands

Presentation Inner Portraits "De Kasbank" Amsterdam 2014. Festival Gespuisindespuistraat in combination exhibition at the Peter Klashorst Gallery Amsterdam.


S e l e c t i e  a n d e r e  E x p o s i t i e s:

-Peter Klashorst Gallery Amsterdam, The Netherlands

-City Hall, Utrecht, The Netherlands

-Azora Gallery Den Haag, The Netherlands

-Athena/Abinta Gallery, Dhaka, South East Asia 

-Gallery NU, Castricum, The Netherlands

-Stadsdeel Kantoren, Amsterdam, The Netherlands

-Gallery 408 Amsterdam, The Netherlands

-Gallery Guido de Spa, Amsterdam, The Netherlands

-Group Exhibition Artist Ateliers Amsterdam-Noord Boven IJ, The Netherlands

S e l e c t i e   P u b l i c a t i e s:

-Newspaper Weekmedia Amsterdam

-ZORN Uitgeverij KENMERK SERIES

-Newspaper Ronde Venen Groep

-Planetarium Amsterdam

-KAPTEIN&vanDONGEN uitgeverij

-Stichting Nederlandse Schoolradio

-Stiching de Faketory  Amsterdam

-GMDC SDU-Publisher House The Hague

-Kluitman uitgeverij Amsterdam

-Naturalis Leiden

-Lepra Fonds Netherlands